De 18 beste luchtzuiverende planten

De 18 beste luchtzuiverende planten, volgens NASA

De beste planten zijn de planten die een dubbele functie vervullen - en al deze planten zuiveren de lucht van giftige chemicaliën. Sterker nog, ze zijn gemakkelijk te kweken.

De beste planten zijn de planten die een dubbele functie vervullen - en al deze planten zuiveren de lucht van giftige chemicaliën. Sterker nog, ze zijn gemakkelijk te kweken. Volgens het Environmental Protection Agency kunnen onze huizen drie tot vijf keer meer vervuilende stoffen bevatten dan de buitenlucht. U kunt in een "ziek" huis wonen zonder het te beseffen: Stoffen als xyleen (in verf en lakken), benzeen (meubelwas, insectensprays), trichloorethyleen (schoonmaakmiddelen, lijm) en formaldehyde (bekleding, luchtverfrissers) - kunnen symptomen veroorzaken als hoofdpijn, keelpijn of allergie-achtige ademhalingsproblemen. De NASA Clean Air Study was ontworpen om effectieve en eenvoudige manieren te vinden om de lucht in het ruimtestation te ontgiften - en het onthult dat gewone kamerplanten luchtzuiverende superkrachten hebben.

1/ Dwerg dadelpalm

Hij is winterhard en droogtebestendig, maar een langzame groeier. Als deze palm eenmaal volwassen is, leeft hij tientallen jaren en wordt 2,5-3 meter hoog met scherpe naaldachtige stekels aan de basis van de bladsteel - pas op in de buurt daarvan, ze kunnen door huid en kleding heen dringen. De dwerg dadelpalm staat echter bekend om zijn vermogen om xyleen te filteren. Voor een optimale luchtfiltering raadt NASA aan minstens één plant per 9 vierkante meter van een huis of kantoorruimte te plaatsen.

2/ Boston varens

Boston varens komen oorspronkelijk uit tropische bossen en moerasgebieden en gedijen dus goed bij weinig licht en een hoge luchtvochtigheid - ideaal voor je badkamer. Het vocht van je douche zal de plant hydrateren, waardoor je weinig extra zorg nodig hebt. Behalve dat de Boston varen een mooie en decoratieve toevoeging aan je badkamer is, helpt hij ook bij het verwijderen van xyleen en - zo bleek uit een NASA-studie - is hij de beste kamerplant voor het verwijderen van formaldehyde.

3/ Kimberly Queen Fern

Nog een varen haalt de NASA lijst: In tegenstelling tot de Boston varen, die zich naar de zijkant uitspreidt, groeit de Kimberly Queen rechtop, waardoor hij er netjes uitziet. Deze Australische varen kan meer warmte en zon verdragen dan zijn neef uit Boston, maar u moet hem wel regelmatig water geven. Omdat hij zowel binnen als buiten kan groeien, vormt deze varen een aantrekkelijke aanvulling onder een overkapping op een terras of dek, vooral als het een plek is in de buurt van een garage of als er xyleen in de uitlaatgassen van voertuigen zit.

4/ Spinplant

Over een plant die blijft geven gesproken. Hij verwijdert onzuiverheden uit de lucht zoals formaldehyde en koolmonoxide. NASA's studie ontdekte dat spinplanten 95% van het formaldehyde uit een afgesloten plexiglas kamer verwijderden in 24 uur. Nog beter is dat de hoofdplant scheuten, "spiderettes" genoemd, uitzet die bloeien en uiteindelijk uitgroeien tot baby-spinplanten die je kunt uitplanten. Dat helpt ook: Uit onderzoek blijkt dat mensen meer ontspannen en gelukkig zijn na het verzorgen van planten - bijvoorbeeld bij het verpotten.

5/ Chinees Evergreen

Deze stevige en gemakkelijk in leven te houden plant is ideaal voor op je bureau of op een bijzettafeltje in de woonkamer. Zijn lansvormige bladeren worden afgewisseld met mooie tinten grijs, groen en zilver. Hij gedijt goed bij weinig tot matig licht en groeit langzaam - hij wordt 10 jaar oud. De groenblijvende plant filtert formaldehyde en benzeen. Pas maar op als je huisdieren of kleintjes hebt: Het is giftig bij inname. Raadpleeg altijd de ASPCA-lijst van giftige planten voor katten en honden voordat u een plant koopt, ook die in de NASA-lijst.

6/ Bamboe palm

Deze plant is elegant en hoog en verwijdert bovendien schadelijke elementen zoals benzeen en formaldehyde. Bamboepalmen helpen ook de lucht binnenshuis vochtig te houden, waardoor ze een welkome aanvulling zijn in de droge wintermaanden. Deze palm vraagt wat meer zorg: Hij houdt van fel, maar niet direct zonlicht en moet maandelijks worden bemest en regelmatig worden besproeid; wanneer hij uit zijn bak groeit (om de twee à drie jaar), moet hij worden verpot.

7/ Treurvijg

Volgens NASA's Clean Air Study is de treurvijg zeer efficiënt in het reinigen van formaldehyde, xyleen en tolueen in de lucht. Xyleen en tolueen hebben de neiging zich op te hopen uit tapijt- en meubelreinigers en vlekverwijderaars. Deze is gemakkelijk te verzorgen, dus u kunt er een paar in elke kamer zetten. Houd ze uit direct zonlicht en ze zullen tientallen jaren een metgezel zijn.

8/ Devils Ivy

Duivelsklimop is eigenlijk heel engelachtig. Hij wordt beschouwd als een van de meest effectieve luchtzuiveraars van benzeen, formaldehyde en xyleen. En als je voor het eerst kamerplanten kweekt, is dit een geweldige eerste plant. Hij is weelderig, winterhard en goedkoop. Een andere leuke eigenschap is dat hij tot 2,5 meter lang en in verschillende richtingen kan groeien. In een hanging basket zal hij naar beneden lopen. Zet hem in een pot en train hem om een totem of latwerk te beklimmen of zet hem in een pot op een schouw of salontafel en laat hem horizontaal groeien.

9/ Flamingo Lelie

Deze altijdgroene plant is een mooie kleur en een luchtfilter. Hij staat bekend om zijn glanzende, hartvormige rode bloemen. Volgens de NASA verwijdert hij formaldehyde, ammoniak, tolueen en xyleen uit de lucht. Let op - deze is giftig, dus vermijd hem als je huisdieren of kinderen hebt.  

10/ Lilyturf

Deze populaire bodembedekker heeft grasachtige bladeren die gepunt zijn, en produceert blauwe of witte bloemen. Hoewel hij meestal buiten wordt gekweekt, doet hij het heel goed als vensterbankplant en aangezien hij helpt bij het verwijderen van trichloorethyleen (in printerinkt en chemische producten voor stomerij), xyleen (permanente markers, kleurstiften, inktpatronen) en ammoniak (gewone spuitbussen), is het misschien een goed idee om de ramen van uw kantoor of thuiskantoor te bekleden met potten lelieturf.

11/ Breedbladige vrouwenpalm

U hebt ze waarschijnlijk al gezien in winkelcentra, kantoren en hotellobby's omdat ze weinig licht verdragen. Met een maximale hoogte van ongeveer 1,8 meter zijn ze perfect als een statig en dramatisch element voor de weinig zonnige hoeken van uw huis. Ze hebben regelmatig water en vochtige grond nodig, maar u profiteert van het vermogen van de plant om de lucht te zuiveren van formaldehyde, ammoniak, xyleen en tolueen.

12/ Engelse klimop

Als je in een salon werkt of thuisbehandelingen doet met keratine, haarkleuring, permanenten, haarstyling, nagellak of nagellakverharders, overweeg dan om wat Engelse klimop in de kamer te zetten. Deze filtert vier giftige stoffen - trichloorethyleen, formaldehyde, benzeen en xyleen, die in deze salonproducten voorkomen. Het is een winterharde plant die weinig licht kan verdragen en met tussenpozen water krijgt. Hij staat prachtig in een hangmand met ranken die over de rand hangen.

13/ Cornstolk Dracaena

Je zult geneigd zijn te zoeken naar een korenaar in de bladeren van deze plant, want hij ziet er echt uit als een maïsstengel in een pot. Hij levert geen zoete maïs op, maar helpt je huis te ontdoen van giftige stoffen als formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen. De plant heeft niet veel nodig - hij kan omgaan met weinig licht en af en toe een gemiste watergift.

14/ Gevarieerde slangenplant

Omdat deze plant vocht nodig heeft, is hij perfect voor je badkamer - de juiste plaats om de formaldehyde uit schoonmaakproducten, gezichtstissues, toiletpapier en haarbehandelingen en kleurstoffen te filteren. Als je eraan denkt hem te vernevelen, is de slangenplant ook een mooie aanwinst voor je slaapkamer omdat hij 's nachts zuurstof afgeeft - een slaapmiddel. 

15/ Roodgerande Dracaena

Mensen die van plan zijn hun huis te verbeteren, kunnen beginnen met te investeren in een aantal rode dracaena planten. Deze wordt beschouwd als een van de beste planten voor het verwijderen van trichloorethyleen, dat wordt aangetroffen in sommige materialen voor woningverbetering, zoals verfverwijderaars en afbijtmiddelen, lijm, lakverwijderaar en spuitbussen met ontvettingsmiddelen. Het is handig dat deze planten worden verkocht in bouwmarkten. Ze zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden en worden ongeveer drie meter hoog en een meter breed; bij de juiste verzorging blijven ze tientallen jaren goed.

16/Vredeslelie

Het verborgen talent achter de weelderige en mooie vredeslelie is zijn uitstekende luchtfilteringssysteem. Hij heeft een hoge transpiratiesnelheid - dat betekent dat hij veel water van de wortels naar de bladeren voert en het vocht weer aan de kamer afgeeft. Een ander voordeel: Vredeslelies absorberen schimmelsporen. Als u mooie bloemen wilt, zet hem dan op een plek met ochtend - maar niet middag - licht en nevel de bladeren en houd de grond vochtig.

17/ Bloemenchrysant

Hoewel het technisch gezien geen kamerplant is, zijn deze heldere, kleurrijke bloesems in de herfst meestal in overvloed in de winkels te vinden. Breng er zeker een paar mee naar binnen: Ze verlagen het niveau van alle schadelijke verontreinigende stoffen die NASA heeft bestudeerd. Versier ze voor de herfst en zet ze overal in huis waar ze niet te warm fel zonlicht kunnen krijgen. Geef ze vaak water en verwijder de bloemen om de plant gezond te houden, en u kunt zes tot acht weken van de bloemen genieten.

18/ Gerbera

Deze kleurrijke en vrolijke margrieten waren voornamelijk buitenplanten totdat bloemisten ze in arrangementen gingen gebruiken. Binnen gekweekt kunnen ze op elk moment van het jaar bloemen produceren, in wit, rood, oranje, roze en paars. De bloemen gaan meestal vier tot zes weken mee, maar zelfs zonder de bloemen heeft de gerbera of Barberton margriet weelderige, donkergroene bladeren die formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen effectief uitfilteren. Ze zijn het meest gelukkig met volle zon en veel water en goed gedraineerde grond.