Thuis aloë vera kweken

GROEIENDE ALOË VERA
VERZORGING VAN ALOË VERA PLANTEN

De aloë vera plant is een gemakkelijke, aantrekkelijke vetplant die een geweldige kameraad is. Aloë vera is een vetplant van het geslacht Aloë. De plant is stamloos of zeer kort gesteeld met dikke, groenige, vlezige bladeren die uitwaaieren vanuit de centrale stengel van de plant. De bladrand is gekarteld met kleine tandjes. Voordat u een aloë koopt, moet u er rekening mee houden dat u een plaats nodig hebt met helder, indirect zonlicht (of kunstmatig zonlicht). De plant houdt echter niet van aanhoudend direct zonlicht, omdat dit de neiging heeft de plant te veel uit te drogen en de bladeren geel te maken, waardoor ze niet goed bruikbaar zijn. Houd de aloë vera plant in een pot bij een keukenraam voor periodiek gebruik, maar vermijd dat de zonnestralen haar rechtstreeks raken.

Aloë vera planten zijn ook nuttig, omdat het sap van hun bladeren kan worden gebruikt om de pijn van schaafwonden en brandwonden te verlichten als het plaatselijk wordt aangebracht. Later meer over de oogst.

VOOR HET PLANTEN VAN EEN NIEUWE ALOË VERA
Het is belangrijk het juiste type plantenbak te kiezen. Een pot van terra-cotta wordt aanbevolen, omdat de grond dan tussen de gietbeurten door kan drogen. Een plastic of geglazuurde pot kan ook worden gebruikt, maar deze houden meer vocht vast. Kies een pot met ten minste één drainagegat in de bodem en kies een pot die ongeveer even breed als diep is. Aloë vera planten zijn vetplanten, dus gebruik een goed drainerende potgrond, zoals die voor cactussen en vetplanten.

(Hy-pro Rootstimulator) Om uw aloë na het planten aan te moedigen nieuwe wortels te zetten, gebruikt u Hy-pro wortelstimulator gedurende (ten minste) de eerste 5 waterbeurten.

EEN ALOË VERA PLANT PLANTEN (OF VERPOTTEN)
Als je aloë plant pootachtig is geworden, te groot is geworden, of gewoon een upgrade nodig heeft, is het tijd om hem te verpotten. Haal de aloë vera plant uit zijn huidige pot en borstel het overtollige vuil van de wortels weg, waarbij je erop let dat je de wortels niet beschadigt. Als je plant jongen heeft, verwijder ze dan nu. Vul de nieuwe pot voor ongeveer een derde met een goed drainerende potgrond en zet de plant in de grond. Ga door met het vullen van de aarde rond de plant, waarbij u er rekening mee houdt dat u minstens 2 cm ruimte moet laten tussen de bovenkant van de aarde en de rand van de pot. De onderste bladeren van de aloë plant moeten ook net boven de grond rusten.

Nadat je je aloë in zijn nieuwe pot hebt gezet, geef je hem minstens een week geen water. Dit vermindert de kans op rotting en geeft de plant de tijd om nieuwe wortels te zetten.

VERZORGING VAN EEN ALOË VERA PLANT
Plaats in helder, indirect zonlicht of kunstlicht. Een westelijk of zuidelijk raam is ideaal. Aloë die bij weinig licht worden gehouden, worden vaak pootachtig. Aloë vera doet het het beste bij temperaturen tussen 15 en 25°C. De temperaturen van de meeste huizen en appartementen zijn ideaal. Van mei tot september kunt u uw plant zonder problemen buiten zetten, maar haal hem 's avonds wel weer naar binnen als de nachten koud zijn. Geef aloë vera planten diep, maar weinig water. Om rotting te voorkomen, moet u de grond tussen twee waterbeurten minstens 1 tot 2 cm laten drogen. Laat uw plant niet in het water staan. Geef ongeveer om de 3 weken water en in de winter nog spaarzamer. Test met uw vinger of de grond droog is voordat u water geeft. Als de potgrond nat blijft, kunnen de wortels van de plant gaan rotten.

Bemest spaarzaam (niet meer dan eens per maand), en alleen in het voorjaar en de zomer met een uitgebalanceerde formule voor kamerplanten.

VERWIJDEREN EN HERPLANTEN VAN ALOË VERA OFFSETS (PUPS)
Volwassen aloë vera planten produceren vaak uitlopers - ook bekend als plantjes, pups, of "baby's" - die kunnen worden verwijderd om een geheel nieuwe plant te produceren (een kloon van de moederplant, technisch gezien). Zoek waar de uitlopers aan de moederplant vastzitten en scheid ze met een snoeischaar, schaar of scherp mes. Laat minstens een centimeter stengel aan de uitlopers zitten. Laat de offsets enkele dagen uit de grond liggen; zo kan de offset een eeltlaag over de snede vormen, wat helpt om hem tegen rot te beschermen. Houd de offsets gedurende deze tijd op een warme plaats met indirect licht. Zodra de offsets eelt hebben gevormd, verpot u ze in een standaard pottenmix voor vetplanten. Zet de nieuw gepotte pups op een zonnige plaats. Wacht minstens een week met water geven en houd de grond aan de droge kant.

HOE KRIJG JE ALOË VERA IN BLOEI?
Volwassen aloë vera planten produceren soms een hoge bloemtak, een zogenaamde bloeiwijze, waaruit tientallen buisvormige gele of rode bloemen verschijnen. Dit maakt de toch al mooie aloë nog interessanter! Helaas is een bloei zelden haalbaar bij aloë's die als kamerplant worden gehouden, omdat de plant bijna ideale omstandigheden nodig heeft om bloemen te produceren: veel licht, voldoende water en het juiste temperatuurbereik. Vanwege deze vereisten (voornamelijk licht) worden aloëbloemen meestal alleen gezien op planten die het hele jaar door buiten in een warm klimaat worden gekweekt.

JE ALOË VERA PLANT OOGSTEN ZONDER SCHADE
Naast een mooie versiering bevatten aloëbladeren een heldere gel die een populair huismiddeltje is. Volgens onderzoek kan deze stof de genezing van eerste- en tweedegraads brandwonden verkorten en de wondgenezing bevorderen. Het aanbrengen van aloë-gel op de huid kan ook helpen bij het verminderen van acne en roodheid veroorzaakt door milde tot matige psoriasis. Met dit in gedachten kun je een aloëblad afsnijden (zo dicht mogelijk bij de steel) wanneer je het nodig hebt en het sappige uiteinde op een zonnebrand of pijnlijke plek wrijven. Sommige mensen gebruiken aloë vera sap ook graag als haarconditioner, make-up remover of zelfs als wenkbrauwgel. U kunt meer sap krijgen door de aar in de lengte door te snijden en de inhoud met een lepel uit te lepelen. Oogst nooit meer dan 20% en zolang je plant gezond blijft, blijft hij gewoon meer maken!

Let op: De gel van aloë vera bladeren kan plaatselijk worden gebruikt, maar mag niet worden ingenomen door mensen of huisdieren. Het kan onaangename symptomen veroorzaken zoals misselijkheid of indigestie en kan in grotere hoeveelheden zelfs giftig zijn.