Hoe hete pepers te kweken

Hoe hete pepers te kweken

Van zoete, knapperige paprika's in regenboogtinten tot habañeros die zo heet zijn dat je er tranen van in je ogen krijgt, alle paprika's hebben een voorkeur voor een lang, warm groeiseizoen. Zet de planten een week of twee na de laatste vorst uit, wanneer het weer rustig en warm is. Houd zaailingen tijdens het koele weer 's nachts binnen en verplaats ze overdag naar een beschutte zonnige plek buiten.

Door een assortiment aan paprikarassen te kweken, kunt u milde, vlezige paprika's voor salades of roerbakgerechten, licht pittige paprika's voor frisse salsa's en hete paprika's voor krachtige smaakstoten kweken. Onder hete zomeromstandigheden kunnen rassen die grote vruchten dragen hun bloesems afwerpen, maar kleine, dunwandige paprika's blijven vaak sterk. Kleine paprika's rijpen ook sneller, wat belangrijk is in koele klimaten met korte zomers. 

Als paprika's veranderen van groen naar geel, oranje of rood, verbeteren zowel hun vitaminegehalte als hun smaak dramatisch. Mensen die denken dat ze niet van paprika's houden, veranderen vaak van gedachten als ze eenmaal volledig gerijpte, in de tuin geteelde paprika's hebben geproefd. Van veel hete pepers zijn de rijpste vruchten (die rood zijn geworden) het meest heet.

Snelle gids voor het kweken van paprika's in de tuin

Zet zaailingen van peperplanten uit na de laatste voorjaarsvorst. Ze groeien goed in verhoogde bedden, containers en binnentuinen. Plant ze 30-40 cm uit elkaar op een zonnige, goed gedraineerde plek. Peperplanten hebben minstens 6-8 uur zonlicht per dag nodig. Meng bij het planten compost of ander organisch materiaal door de grond. Geef onmiddellijk na het planten water en vervolgens gedurende het hele seizoen regelmatig. Streef naar een totaal van 1-2 inches per week (meer als het warmer is). Meng een meststof door de grond bij het planten en vul deze aan zoals voorgeschreven tijdens het groeiseizoen. 


Hypro terra

 

Strooi mulch (zoals gehakte bladeren of stro) rond de planten om de grond koel en vochtig te houden. Ondersteun elke paprikaplant met een staak of een kleine tomatenkooi om het gewicht van de vruchten te helpen dragen zodra ze beginnen te produceren. Oogst de paprika's met een schaar of een mes en bewaar ze in de koelkast. Zorg ervoor dat u alle paprika's oogst voordat de eerste herfstvorst komt.

Grond, planten en verzorging

Het kweken van paprika's is eenvoudig op elke zonnige, goed gedraineerde plek, en ze zijn ook goede kandidaten voor ruime containers. Paprika's hebben van nature een rechtopstaande groeiwijze, dus ze hebben vaak baat bij staken, die voorkomen dat broze takken afbreken als ze zwaar worden met fruit. Kleurrijke paprika's zijn ook een goede aanvulling op perken met bloemen en andere eetbare sierplanten, waar ze gemakkelijk als specimen kunnen dienen. Paprika's groeien het best in een bodem met een pH tussen 6,2 en 7,0, hoewel ze licht alkalische omstandigheden kunnen verdragen. Een ruime hoeveelheid organisch materiaal helpt de grond vocht vast te houden, en vochtige grond is cruciaal voor een goede paprikaproductie.

Verzorging tijdens het seizoen

Schoffel of bewerk de grond licht. Diepe grondbewerking snijdt de wortels van de peper af en vertraagt de groei. Trek met de hand onkruid uit de buurt van de planten. Nadat de eerste vruchten beginnen te groeien, plaatst u ongeveer 2 eetlepels meststof rond elke plant, ongeveer 6 centimeter van de stam. Geef de plant water na het toevoegen van de meststof. Dit verhoogt de opbrengst en de kwaliteit van de pepers.

Oogst en opslag

Gebruik een snoeischaar of een scherp mes om de paprika's van de planten af te snijden, zodat er een kort stukje steel aan vast blijft zitten. Bij het met de hand trekken van paprika's kunnen hele takken afbreken. Spoel de geoogste paprika's af met water, dep ze droog en bewaar ze in de koelkast. Te veel vruchten om vers te eten? Extra's kunnen worden gedroogd, ingevroren of ingemaakt.

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen in de richting van vorst, produceren veel paprikaplanten nog steeds vruchten. Het is niet ongewoon dat ze nog veel groene vruchten hebben wanneer de eerste vorst de planten doodt. Als u weet dat er vorst op komst is, oogst dan alle paprika's. De grotere zijn goed om te eten, maar zeer onrijpe paprika's smaken vaak bitter. Het is beter om ze te composteren dan ze als avondeten te serveren.

Geoogste paprika's die net van kleur beginnen te veranderen, blijven vaak nog 3 dagen rijpen in een warme kamer binnenshuis. Als ze nog niet van kleur zijn veranderd, maar wel volgroeid (of bijna volgroeid), kunt u ze groen eten. Let in elk geval op tekenen van verweking of verschrompeling, en koel die vruchten onmiddellijk in. Gebruik ze dan eerst.

Omgaan met hete pepers

Capsaïcine, de olieachtige verbinding die de hitte in een hete peper produceert, is voornamelijk geconcentreerd in de aderen, ribben en zaden. De gevoeligheid ervoor varieert. Wees voorzichtig totdat u weet hoe u reageert. Als u pepersap in uw ogen of neus krijgt, spoel dan onmiddellijk met koud water. Als het vuur in uw mond zit, drink dan melk of eet yoghurt om het branden tegen te gaan. Brandende handen betekent dat de capsaïcine in de huid is gedrongen of onder de vingernagels zit. Handen onderdompelen in een 5-op-1 oplossing van water en bleekmiddel verandert capsaïcine in een zout dat je kunt wegspoelen. Was de handen daarna goed met veel zeep, spoel ze af, droog ze af en breng vochtinbrengende crème aan.

Gebruik washandjes of handdoeken waar capsaïcine op kan zitten niet opnieuw; was ze om verspreiding van de chemische stof te voorkomen. Was na het werken met hete pepers snijvlakken, gereedschappen en messen zorgvuldig voordat u ze gebruikt voor het bereiden van ander voedsel.