De kracht van meststoffen voor plantengroei

PLANTENVOEDINGSSTOFFEN ZIJN DE BOUWSTENEN VAN CELLULAIRE MACHINES

Planten hebben alleen licht, water en ongeveer 20 elementen nodig om in al hun biochemische behoeften te voorzien. Deze 20 elementen worden essentiële voedingsstoffen genoemd. Essentiële elementen die planten nodig hebben: Om een element als essentieel te beschouwen kan een plant zijn levenscyclus niet voltooien zonder het element, kan geen ander element de functie van het element vervullen en is het element rechtstreeks betrokken bij de voeding van de plant. De essentiële elementen kunnen worden onderverdeeld in macronutriënten en micronutriënten. Voedingsstoffen die planten in grotere hoeveelheden nodig hebben, worden macronutriënten genoemd. Ongeveer de helft van de essentiële elementen worden beschouwd als macronutriënten: koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel. 

**MACRONUTRIËNTEN ZIJN VAN VITAAL BELANG VOOR ALLE PLANTEN EN GEWASSEN.

HY-PRO Grow voeding vult de voedingsstoffen aan en houdt ze gezond.

De eerste van deze macronutriënten, koolstof (C), is nodig om koolhydraten, eiwitten, nucleïnezuren en vele andere verbindingen te vormen; daarom is het aanwezig in alle macromoleculen. Gemiddeld bestaat het drooggewicht (exclusief water) van een cel voor 50 procent uit koolstof, waardoor het een essentieel onderdeel is van de biomoleculen van planten. Het volgende meest voorkomende element in plantencellen is stikstof (N), dat deel uitmaakt van eiwitten en nucleïnezuren. Stikstof wordt ook gebruikt bij de synthese van sommige vitaminen. Waterstof en zuurstof zijn macronutriënten die deel uitmaken van veel organische verbindingen en ook water vormen. Zuurstof is noodzakelijk voor de celademhaling; planten gebruiken zuurstof om energie op te slaan in de vorm van ATP. Fosfor (P), een ander macromolecuul, is nodig voor de synthese van nucleïnezuren en fosfolipiden. Als onderdeel van ATP zorgt fosfor ervoor dat voedingsenergie wordt omgezet in chemische energie via oxidatieve fosforylering. 

Zwavel maakt deel uit van bepaalde aminozuren, zoals cysteïne en methionine, en is aanwezig in verschillende co-enzymen. Zwavel speelt ook een rol in de fotosynthese als onderdeel van de elektronentransportketen, waar waterstofgradiënten een sleutelrol spelen bij de omzetting van lichtenergie in ATP. Kalium (K) is belangrijk vanwege zijn rol bij de regulering van het openen en sluiten van de huidmondjes. Als openingen voor gasuitwisseling helpen de huidmondjes een gezonde waterbalans in stand te houden; een kaliumionenpomp ondersteunt dit proces. Magnesium (Mg) en calcium (Ca) zijn ook belangrijke macronutriënten. De rol van calcium is tweeledig: het transport van voedingsstoffen regelen en vele enzymfuncties ondersteunen. Magnesium is belangrijk voor het fotosyntheseproces. Samen met de micronutriënten dragen deze mineralen ook bij tot de ionische balans van de plant.

**MICROVOEDINGSSTOFFEN VOOR GEZONDE EN PRODUCTIEVE PLANTEN

Hy-Pro Grow Nutrition ondersteunt de teelt van gezondere gewassen en gelukkiger planten

Naast macronutriënten hebben organismen verschillende elementen in kleine hoeveelheden nodig. Deze micronutriënten, of sporenelementen, zijn in zeer kleine hoeveelheden aanwezig. De zeven belangrijkste micronutriënten zijn boor, chloor, mangaan, ijzer, zink, koper en molybdeen. Van boor (B) wordt aangenomen dat het betrokken is bij het transport van koolhydraten in planten; het helpt ook bij de metabolische regulering. Boriumtekort leidt vaak tot knopafbraak. Chloor (Cl) is nodig voor osmose en ionenbalans; het speelt ook een rol bij de fotosynthese. Koper (Cu) is een bestanddeel van sommige enzymen. Symptomen van kopertekort zijn bruinverkleuring van de bladpunten en chlorose (vergeling van de bladeren). IJzer (Fe) is essentieel voor de chlorofylsynthese; daarom leidt een ijzertekort tot chlorose. 

Mangaan (Mn) activeert enkele belangrijke enzymen die betrokken zijn bij de vorming van chlorofyl. Planten met een mangaangebrek ontwikkelen chlorose tussen de nerven van de bladeren. De beschikbaarheid van mangaan is gedeeltelijk afhankelijk van de pH van de bodem. Molybdeen (Mo) is essentieel voor de gezondheid van planten omdat het door planten wordt gebruikt om nitraten te reduceren tot bruikbare vormen. Sommige planten gebruiken het voor de fixatie van stikstof; daarom kan het nodig zijn het aan sommige bodems toe te voegen voordat peulvruchten worden gezaaid. Zink (Zn) neemt deel aan de vorming van chlorofyl en activeert ook veel enzymen. Symptomen van zinktekort zijn chlorose en groeistoornissen.

**REGELMATIG GEBRUIK VAN MESTSTOFFEN ZAL ALLE PLANTEN EN GEWASSEN VERBETEREN.

Hy-pro Grow Nutrition verbetert de groei en gezondheid van alle planten

In de plantenvoeding is het belangrijk dat er geen tekort is aan primaire of secundaire macro-elementen of aan essentiële micro-elementen. Een tekort aan een van deze nutriënten, met name de macronutriënten, kan de groei van de plant negatief beïnvloeden. Bovendien moeten deze elementen in de juiste verhouding aanwezig zijn. Planten consumeren primaire macronutriënten in grote hoeveelheden, terwijl de opname van secundaire macronutriënten geringer is. Elk van deze nutriënten heeft een specifieke functie, noodzakelijk voor de voeding van de plant. Een tekort aan één ervan leidt tot tekorten, met verschillende nadelige gevolgen voor de algemene toestand van de plant, afhankelijk van welke voedingsstof ontbreekt en in welke mate. Vloeibare meststoffen zijn ideaal om kamerplanten, groentegewassen, eenjarige bloemen en zelfs vaste planten regelmatig van voedingsstoffen te voorzien. 

De groeivoedingsproducten van Hy-pro fertilizers hebben de afgelopen 30 jaar hun waarde bewezen en onze eenvoudige formule en bewezen staat van dienst spreken voor zich.