Deze winter een kruidentuin aanleggen

Het is een beetje triest om het einde van de zomertuin te zien, maar er is altijd tuinieren bij koud weer om de tuiniersgeest vast te houden. Tuinieren bij koud weer kan op verschillende manieren. Sommige tuiniers houden een herfsttuin buiten, anderen kweken groenten in een verwarmde kas, en weer anderen planten een kruidentuin binnenshuis. En dan zijn er de die-hards onder ons die al het bovenstaande doen om hun plantenverslaving het hele jaar door te voeden. Je kunt binnenshuis kruiden kweken net als elke andere kamerplant, behalve dat deze kamerplanten een dubbele functie krijgen als smakelijke toevoeging aan je winterrecepten. Je hebt wat zonnige ramen nodig en een idee welke kruiden van welk licht genieten. Ik heb een snel overzicht gemaakt, hoewel deze kruidenlijst nog lang niet uitgeput is. Vergeet niet iets te vinden dat je nog nooit hebt gekweekt en experimenteer - dat houdt je jong.

Kruiden voor een raam op het zuiden

Basilicum, oregano, peterselie, salie, rozemarijn, dragon en tijm zijn voorbeelden van kruiden die het best tot hun recht komen in een raam op het zuiden. Al deze kruiden houden van veel zon en willen ongeveer 6 uur zon. Ook bieslook doet het vaak goed in een venster op het zuiden. Omdat dit het warme raam is, moet u ervoor zorgen dat de grond niet uitdroogt en moet u ze misschien vaker water geven dan kruiden in andere ramen. Maar kruiden hebben over het algemeen een hekel aan natte voeten en houden sowieso van een drogere bodem. 

Kruiden voor een raam met oostelijke of westelijke oriëntatie

Kervel, laurier, peterselie, tijm en bieslook gedijen allemaal in een raam met oostelijke of westelijke oriëntatie. Deze kruiden houden van minder fel licht of - in het geval van peterselie - verdragen het. Dit kruidenstation kan wat langer wachten op water, maar het kan zijn dat u ze vaker moet draaien als ze pootachtig worden terwijl ze naar de zon reiken.

Al uw kruiden helpen beter te groeien

Alle kruiden stellen een goede drainage op prijs, dus voeg wat zand of vermiculiet toe aan de potgrond wanneer u ze plant. Het beste scenario voor kruiden binnenshuis wat betreft de omstandigheden is als de plaats waar ze staan tussen de 15-20 graden blijft; wat meestal niet moeilijk is als ze bij het raam staan, zelfs als voor ons mensen de verwarming binnen aan staat. Als je ze 's nachts temperaturen van 10-15 graden kunt geven, denken ze dat ze zijn gestorven en in de hemel zijn beland. Het idee is om het buitenleven zo dicht mogelijk te benaderen zonder jezelf (of iemand in je omgeving) gek te maken.

Onderhoud uw tuin door het nemen van kruidenstekken

Veel kruiden kunnen als stekken rechtstreeks van de planten in uw kruidentuin worden genomen. Dit geldt zeker voor rozemarijn, basilicum, oregano, tijm en salie. Omdat de herfst een mild seizoen is, is het de beste tijd voor kruidenstekken om te acclimatiseren van de moederplant buiten naar hun binnenverblijf in de winter. Het is een eenvoudige truc die in ongeveer 20 minuten kan worden uitgevoerd. U kunt de stekken beginnen in een bodemloze mix zoals perliet of vermiculiet en ze vervolgens overplanten in echte potgrond zodra er wortels zijn gegroeid. Dit werkt snel omdat het medium gelijkmatig vochtig blijft terwijl de stek wortelt. 

Neem een stek van 4 cm van de moederplant. Knip de onderste bladeren van de stek af en laat een paar bladeren aan de bovenkant zitten. Steek het stekje in de grondloze mix en druk de mix voorzichtig om het stekje heen. Geef je nieuwe planten water en gebruik Hy-pro wortelstimulator om je resultaten te verbeteren. Een andere manier om de wortels snel te laten groeien is de luchtvochtigheid rond de stek hoog te houden, dus bedek de stek met een glazen pot of doorzichtig plastic. Een temperatuur van rond de 25 graden is optimaal.

Geniet van uw gezonde stadstuin tijdens de winter

#Bloei door!

Hy-Pro fertilizers heeft een reeks gespecialiseerde wortelstimulatoren ontwikkeld voor diverse bodem-, hydrocultuur- en cocosubstraten en -systemen.