Uw zaden binnenshuis ontkiemen

Zaden planten - of zaaien, om de juiste term te gebruiken - is een eenvoudige en goedkope manier om nieuwe bloemen en groenten voor uw tuin te kweken. Door binnen te zaaien kun je het groei-jaar veel eerder beginnen dan wanneer je buiten zaait. Bij het kweken van sla- en groentegewassen is het een goed idee om elke twee weken een kleine hoeveelheid zaad te zaaien, zodat je de hele zomer lang verse producten hebt. Dit wordt "successiezaaien" genoemd.

Proces van zaadontkieming

In het beginstadium van de ontkieming nemen de zaden snel water op, waardoor de zaadhuid bij een optimale temperatuur opzwelt en zachter wordt. Dit stadium wordt Imbibitie genoemd. Het start het groeiproces door activering van enzymen. Het zaad activeert zijn interne fysiologie en begint te ademen en eiwitten te produceren en het opgeslagen voedsel te metaboliseren. Dit is een vertragingsfase van de zaadontkieming. Door het scheuren van de zaadhuid komt de kiemwortel tevoorschijn om een primaire wortel te vormen. Het zaad begint ondergronds water op te nemen. Na de opkomst van de kiemwortel en de plumule begint de scheut omhoog te groeien. In het laatste stadium van de zaadontkieming worden de cellen van het zaad metabolisch actief, strekken zich uit en delen zich om de zaailing te vormen.

Voorwaarden voor zaadontkieming

Hier volgen enkele belangrijke vereisten waaraan een zaadje moet voldoen om te ontkiemen tot een zaailing en een plant.

Water: Het is uiterst noodzakelijk voor de ontkieming van zaden. Sommige zaden zijn extreem droog en moeten een aanzienlijke hoeveelheid water opnemen in verhouding tot het droge gewicht van het zaad. Water speelt een belangrijke rol bij de ontkieming van zaden. Het zorgt voor de nodige hydratatie voor de vitale activiteiten van het protoplasma, levert opgeloste zuurstof voor het groeiende embryo, verzacht de zaadvliezen en verhoogt de doorlaatbaarheid van het zaad. Het helpt ook bij het scheuren van het zaad en zet het onoplosbare voedsel om in oplosbare vorm voor de translocatie naar het embryo.

Zuurstof: Het is een belangrijke en essentiële energiebron voor de groei van het zaad. Het ontkiemende zaad heeft het nodig voor de stofwisseling en wordt gebruikt als onderdeel van de aërobe ademhaling totdat het erin slaagt zelf groene bladeren te laten groeien. Zuurstof is te vinden in de poriën van bodemdeeltjes, maar als het zaadje te diep begraven wordt, zal het verstoken blijven van deze zuurstof.

Temperatuur: Een zaadje kan pas ontkiemen bij een gematigde temperatuur van ongeveer 25-30°C. Het is duidelijk dat verschillende zaden verschillende optimale temperaturen vereisen. Er zijn zaden die speciale eisen stellen aan een lagere of hogere temperatuur tussen 5 en 40°C.

Licht of duisternis: Dit kan werken als een omgevingstrigger. Veel zaden ontkiemen pas als er zonlicht op valt.

Beheersing van factoren die de zaadontkieming beïnvloeden

Afgezien van zaadsluimte - dit is een toestand waarbij de zaden zelfs onder gunstige omstandigheden niet kunnen ontkiemen - kunnen de belangrijkste factoren die de zaadontkieming beïnvloeden vrij gemakkelijk binnenshuis worden beheerd. 

 

Water: De slechte of extra aanvoer van water beïnvloedt de zaadontkieming.

Temperatuur: Deze beïnvloedt de groeisnelheid en het metabolisme van het zaad.

Zuurstof: Kiemende zaden ademen krachtig en geven de energie vrij die nodig is voor hun groei. 

Daarom beïnvloedt zuurstofgebrek de zaadontkieming.

In bepaalde gevallen vertraagt een temperatuur onder het gematigde niveau de kieming van het zaad en bevordert deze de schimmelgroei. In sommige gevallen stopt de kieming bij een temperatuur boven het gematigde niveau.

Investeer in potten en een propagator of bouw je eigen

Je hebt niet veel spullen nodig om zaden te zaaien. Veel tuiniers kopen propagators, maar een zaaibakje of een paar plastic potjes volstaan ook. Als je geen plastic potjes hebt, gebruik dan oude yoghurtpotjes met gaatjes in de bodem, of tomaten- of paddenstoelenpotjes in plaats van een zaaibakje. Elk vat dat compost kan bevatten en waarin het water vrij kan weglopen, is geschikt.

Een kwaliteitszaadmengsel kopen is altijd het beste. Sommige zeer kleine zaden hebben gespecialiseerde 'zaadcompost' nodig om te ontkiemen, maar voor de meeste zaden is compost voor algemeen gebruik prima. Om een gelijkmatige temperatuur te handhaven en de grond vochtig te houden, is het een goed idee om de grond af te dekken met een doorzichtig stuk plastic. Een propagator op maat wordt geleverd met een eigen doorzichtig plastic deksel, maar u kunt ook huishoudfolie, oude diepvrieszakken of een andere doorzichtige plastic zak gebruiken. Gebruik cellotape of een elastiekje om het aan de pot te bevestigen.

HOE uw zaden te planten 

Vul kleine potjes of zaaibakjes met compost. Gebruik een gieter met een fijne roos om de compost goed nat te maken, en laat het uitlekken. Leg er dan uw zaad op en bedek het zaad met een dunne laag compost, ongeveer even diep als de grootte van het zaad (hoe kleiner het zaad, hoe dunner de laag compost). Dek het potje of bakje af met een stuk glas of doorzichtig plastic, om een gelijkmatige temperatuur voor de ontkieming te handhaven, en houd de compost vochtig. Plaats de pot met zaden op een goed verlichte vensterbank of in een verwarmde propagator. >60% vochtigheid en 25-28 graden is optimaal. Verwijder het plastic of glazen deksel zodra de zaden zijn ontkiemd. Na een paar weken zijn de jonge plantjes groot genoeg om afzonderlijk in grotere potten te zetten, of buiten in goed voorbereide grond te planten. Behandel de planten voorzichtig en geef goed water. Laat de grond of compost niet uitdrogen.